Cetatea Alba Carolina
Monumentul Custozza
Monumentul Custozza a fost ridicat de către ofițerii fostului Regiment 50 de Infanterie autriac, care își avea până la 1 decembrie 1918 garnizoana în Alba Iulia. El a fost dezvelit în anul 1906, la împlinirea a 40 de ani de la bătălia de la Custozza (Italia),care a avut loc în data de 24 iunie 1866, în timpul conflictului militar dintre Italia și Austria pentru posesiunea Veneției. La această luptă câștigată de austrieci a luat parte și Regimentul 50 Infanterie, compus în majoritate din români originari din comunele din jurul Albei Iulia.
Pe cele patru plăci laterale ale monumentului sunt inscripționate numele celor uciși, 10 ofițeri și 37 de soldați. Lor li se adaugă 86 de soldați, care au murit ulterior în urma rănilor primite, însă nume lor nu mai sunt inscripționate. Interesant că ofițerii morți sunt trecuți nominal, între ei întâlnind un singur nume românesc, locotenentul George Popp. În schimb, între cei 37 soldați trecuți nominal, 29 sunt după nume români proveniți din județul Alba, iar restul de 8 sunt sași și unguri.
Placa din față poartă pe lângă o inscripție în limba germană, numele celor 10 ofițeri căzuți, între ei numele ofițerului român Oberleutnant George Popp.
În partea stângă a monumentului se află o inscripție în limba română (La asaltul de la Oliosi și Monte Vento au căzut din Regimentul ces. Și reg. de infanterie No. 50 ca eroi) și numele a 18 soldați, între care 14 români. Aceeași inscripție, însă în limba maghiară, în care apar alte 19 nume, dintre care 15 românești, se găsește în partea dreaptă. Pe ultima tablă din spatele monumentului se află un text în limba germană, care evocă credința și spiritul de sacrificiu al părinților: Seyd treu und standhaft Gleich Euern Vatern! (Fiți credincioși și statornici, asemenea părinților voștri!)
Știați că:
Tot în acest context a fost realizat de pictorul vienez Fritz Neumann un mare tablou în ulei, intitulat Bătălia de la Custozza. Pânza a fost donată Regimentului 50 Infanterie austriac, astăzi găsindu-se în colecțiile Muzeului Național al Unirii Alba Iulia. Interesant că artistul a pictat figurile ofițerilor răniți și căzuți după fotografiile rămase după ei, iar terenul a fost pictat după natură, la locul bătăliei.